Larholm
1943–1962
Øystein Holm-Olsen (1910–1994) drev som 33-åring Glassmagasinet A/S Carl Gimles Eftf. i Storgaten i Halden. Under krigen var det knapphet på varer. I hyllene som før hadde rommet serviser, glass, pyntesaker og nyttegjenstander til hus og hjem, var det glissent, og nye forsyninger fra utlandet lot vente på seg. Utsikten fra butikkvinduene var på mange måter svært dyster. Produksjon og handel med pyntegjenstander og glassvarer var naturligvis nedprioritert i de mørke og vanskelige krigsårene.
Øystein Holm-Olsen og Nils Larsen i 1943 etablerte A/S Carl Gimles eftf. Keramikkverk, som en utvidelse av virksomheten til glassmagasinet. De ordnet lokaler i Tistedalsveien 10, samlet flinke folk til å jobbe og satte i gang en storstilt produksjon av keramikkgjenstander under navnet Larholm. Det ble et lite designeventyr som skulle gjøre stor suksess i samtiden. Og for ettertiden er Larholm-keramikk fremdeles populært som verdifulle samleobjekt.
10.12.1946 ble A/S Larholm registrert – med Øystein Holm-Olsen som disponent og inspektør Nils Larsen som styremedlem sammen med sakfører Sverre Arnessen. Firmanavnet oppstod naturlig ved å slå sammen forstavelsene i de to gründernes etternavn, Larsen og Holm-Olsen. I Haldenkeramikkens sammenheng kan Larholm sies å ha vært en mellomstor bedrift med pågangsmot og optimisme fra første stund. Holm-Olsen blir firmaets ansikt utad. Han gjør en grundig jobb med å bygge nettverk og markedsføre Larholm nasjonalt, men også i utlandet. Det tar ikke lang tid fra keramikkfabrikken er etablert til glassmagasinene kan fylle hyllene med bruksgjenstander og pyntesaker til hjemmet.