top of page
1Mulders (1) – Kopi.png
DSC_4543 – Kopi.JPG

Otto Mulders

Keramikeren Otto Karel Fredrik Mulders (1927–1994) hadde stor betydning for Haldens keramikkproduksjon i etterkrigstiden. Fra han ankom grensebyen som ung mann, og til han endte sine dager her et helt arbeidsliv senere, var han en stor inspirator innenfor kunst og formgiving. Mulders var både fast ansatt og hadde oppdrag for flere keramikkbedrifter i Halden, han drev sitt eget verksted og arrangerte kurs og inspirasjonskvelder for den alminnelige innbygger. Hans livsoppgave var å forme leira og transformere den til nye uttrykk. Mulders ble headhuntet fra Nederland, til viljesterke, men akk så uerfarne Halden i 1948. Oppgaven han fikk, var ikke liten: å lære opp kolleger hos AWF til å temme leira og skape vakre bruksgjenstander – uten å kunne et ord norsk.

Mulders hadde studert skulptur i fire år ved Kunstakademiet i Maastricht da han møtte Folke Nyman og Arnold Wiig i 1948. De to var i Nederland på en internasjonal kongress for å tegne innkjøpsavtaler på råstoff til AWF. Vi skal vel ikke se bort ifra at de også var på utkikk etter flinke fagfolk som kunne gjøre nytte for seg i keramikkbedriften deres i Halden. 21 år gamle Mulders ble med nordover på kontrakt for ett år. Han var ambisiøs og full av pågangsmot etter en innholdsrik og grundig utdanning i hjemlandet. Allerede som fjortenåring hadde han fått plass ved Klei Atelier, og etter freden i 1945 fikk han stipend og studerte videre, helt til han flyttet til Norge.

Hos AWF ble Mulders oppgaver konsentrert om å formgi modellene som Ruth Mäkelä designet. Han dreide fram delikate og lette former, og samarbeidet tett med den lille ekspertgruppa som etablerte seg ved fabrikken. Mulders høstet også positiv omtale ved utstillinger og messer, og høynet AWFs kunstneriske omdømme den korte tiden han var der. Etter kontraktens utløp reiste han hjem igjen i 1949. Men han er snart tilbake igjen og tar jobb hos Larholm. Otto Mulders etablerer seg som kunstner i Halden og bor her resten av sin tid.

12 (3).JPG
12 (4).JPG
12 (2).JPG
12 (1).JPG
DSC_5392_edited.jpg
14Mulders (7).JPG
DSC_4617 (2).JPG
DSC_5382 (2).JPG
DSC_5961 (3)_edited.jpg
DSC_5650 (2).JPG
DSC_5956 (2)_edited.jpg

Overskrift 1

bottom of page