top of page
Haldenkeramikk.png
DSC_4671%20(2)_edited.jpg
Rugen1%20%E2%80%93%20Kopi_edited.jpg

Rugen

Da Rudolf Nilsen (1903-1987) var liten pjokk var han såkalt «tjukk og god». Han var etter sigende så godrund at han ikke klarte å gå ned trapper, han måtte legge seg og trille ned som et egg. På den måten fikk han kanskje kallenavnet Rugen, en skikkelig tettvokst rugg altså, et navn som fulgte ham hele livet. Han var en synlig mann i Halden. Først som aktiv bryter med gode meritter, deretter som dommer med over 5000 kamper på den samme brytermatta. I politikken var «Røde Rudolf» medlem av bystyret for kommunistene i flere perioder. Han blir beskrevet som ildsjel, æresmedlem og mangeårig formann i Halden Atletklubb.

Kallenavnet «Rugen» tok Rudolf Nilsen med seg inn i den lille bedriften han etablerte som voksen mann sammen med Øivind Rød Olavesen. De to fant seg ei brakke på Grønland som stod ledig fra krigens dager, og starta firmaet «Halden Keramikk» sammen. «Rugen» ble signaturen og varemerket til gjenstandene de produserte og solgte fra verkstedet sitt. Det er ingen ting som tyder på at dette ble en varig suksess. Halden Keramikk hadde flere ansatte, kan hende en fire-fem stykker i alt.

Hvem som hadde håndverksferdighetene av Olavesen og Nilsen vites ikke. Det er påfallende forskjeller i uttrykk og kvalitet på gjenstandene som kommer fra gutta på Grønland. Keramikkarbeider merket Rugen holder samme kvalitet som de fleste småskalabedrifter fra Halden rett etter krigen; lavt brent keramikk fra lokal utgravd leire, hvit tinnglasur med stilisert blomsterdekor i friske farger.

Rugen keramikk 5
bottom of page