top of page

Onyx Hansen arbeider hos Jule, Larholm og Arol.


Når brikkene faller på plass.

Å være detektiv i keramikkfeltet er spennende. Det er mange gåter og uløste mysterier blant alle de hundrevis av gjenstander som Foreningen Haldenkeramikk har samlet inn og registrert. Hvem står bak? Hvem har designa, forma og dekorert alt dette? Hver gang et spørsmål finner sitt svar er det julaften og bursdag på en gang!

Å finne fram til Onyx Hansen er enden på ett slikt mysterium. Under flere flotte gjenstander fra Larholm finnes signaturen

O. H. risset i leira. Hvem sin hånd som hadde preget godset var lenge uvisst. Da Ivar Hansen tok kontakt på Facebook og fortalte at det var hans far Onyx som stod bak falt en verdifull brikke på plass.


Onyx Hansen (1913-1988) ble født i Næstved i Danmark. Der utdannet han seg til håndverker i keramikk, han hadde læretida si hos C. V. Hansen og jobba der på 30-tallet. Etterhvert fikk Hansen jobb i Norge og flytta til Sandnes. Der var det arbeid å få ved EmS Keramikk. Emanuel Simensen hadde starta opp egen bedrift i 1943. Simensen kom fra en slekt med dype røtter i pottemakerindustrien. Det var flere danske fagfolk som jobba hos EmS.


Hos C. V. Hansen i Næstved i Danmark tilbragte Onyx Hansen læretida si. Han var ferdig med utdannelsen i 1934, og fortastte i bedriften i flere år til han flytta til Sandnes. Dette sjarmerende fotografiet viser et typisk keramikkversted for denne tida. Arbeiderne er nok spesielt plassert til ære for fotografen, men ellers ser vi at det er håndarbeid hele veien. Foto: Privat.


 

Skulptur fra Onyxs Hansens tid som keramiker i Danmark. Foto: Marianne Andreassen.

 



Arbeidere ved EmS Keramikk i Sandnes på 40-tallet. Onyx Hansen Bak ytters til høyre. Det var flere håndverkere som kom fra Danmark for å jobbe ved keramikkverksteder i Norge.

Foto: Privat.

 

EmS Keramikk i Sandnes hadde en leiregjøk som logo. Ivar Hansen har flere leiregjøker etter sin far Onyx Hansen. Kan hende han lagde dem ved bedriften i Sandnes? Foto: Marianne Andreassen.

 

I dekoravdelingen til EmS Keramikk sitter Gunhild Marie Dingen fra Laksevåg utenfor Bergen og svinger penselen over råbrente vaser og fat. Keramikeren fra Næstved gjør sine hoser grønne og søt musikk oppstår der på arbeidsplassen. Pinseaften 21. mai 1953 gifter Onyx og Gunhild Marie seg. De nygifte flytter til Halden 1954.

Det kan godt tenkes at de er blitt headhunta fra Sandnes for å jobbe ved Jule Keramikkverk på Gimle. I Halden var det virkelig en gullalder i keramikkindustrien på 50-tallet med elleve større eller mindre keramikkversteder i sving. Utdanna fagfolk var vanskelig å få tak i så ekteparet Hansen var nok svært ettertrakta.


Jule Keramikkverk produserte fargerike og frodige bruks- og pyntegjenstander i Halden mellom 1946-1956. Det meste er formstøpt og dekorert med farget glasur i flytende overganger. Onyx Hansen var ansatt de to siste virksomme åra. Foto: Marianne Andreassen.

 

Da Jule stenger i -56 får Onyx Hansen jobb hos konkurrenten Larholm. Hos Larholm er de virkelig i beita for folk som kan dreie, så han må ha vært mer enn velkommen. Eieren, Øystein Holm-Olsen har signert kontrakter både i Storbritannia og USA, og ordrebøkene er fulle i lange tider framover. Det er nok å gjøre. Det er i denne tiden Larholm produserer de populære urnene sine som er blitt moderne antikviteter i dag. De er sjelden signert annet enn med type-nummer og serienavn, for eksempel Cuba, Inca eller Kongle. Men noen av gjenstandene av det mer unike slaget har «O. H» risset under etter Onyx Hansen.

Larholm kaster inn håndkledet i 1962, rett og slett fordi de ikke har folk nok til å møte etterspørselen i ordrebøkene. Det er to mann som sitter og dreier på full tid, et fysisk svært krevende arbeide. Vi vet fra før at den ene var nederlenderen Otto Mulders, og det er nærliggende å fastslå at den andre var Onyx Hansen.


En av grunnene til at formgiverne ved keramikkverkstedene i Halden i stor grad er "usynlige" er at når jobben deres med å forme og dreie keramikken er ferdig går gjenstanden videre til dekoratørene. Hvis ikke de har preget leira med initialer er sjansen over til å gi gjenstanden sitt personlige merke. Dekoratørene kan male på sin signatur. Det er sjelden noen av arbeiderne signerer personlig, de jobber for et firma og setter naturligvis firmaets logo og eventuelt serienummer og navn på bunnen. Dette fatet er kanskje formgitt av Onyx Hansen og dekorert av andre ukjente hender ved Larholm. Fat i privat eie. Foto: Marianne Andreassen.


 

På noen få gjenstander finnes gåtefulle initialer etter den som har formgitt eller dekorert. Her er Onyx Hansens bokstaver skrevet på bunnen av et fat fra Larholm. Heldigvis. For på den måten kan vi klare å spore opp flere spennende historier om hvem som har stått bak all den herlige keramikken fra Halden. Foto: Marianne Andreassen.


 



Fargerik vase fra Larholms suksess på 50-tallet. Kan hende formgitt av den dyktige håndverkeren Onyx Hansen. Vase i privat eie. Foto: Marianne Andreassen.


 

Onyx Hansen bodde på Isebakke med kone og en sønn, Ivar. Han var gammeltestamentlig religiøs, men ikke medlem av noen menighet. Med jevne mellomrom skrev Hansen i Halden Arbeiderblad under spalten «Fritt ord». Han var svært engasjert i nyheter, og samfunnsinteressert gjennom hele livet. Familien abonnerte på flere aviser og det var viktig å få med seg nyhetene. Det var mange kreative aktiviteter i huset. Kona Gunhild Marie tegnet og malte hele livet på fritiden. Hun hadde avsluttet sin karriere som dekoratør etter at hun giftet seg, men sluttet aldri å utfolde seg med penselen. Ekteparet var også veldig glad i hagearbeid.


Onyx Hansen avsluttet karrieren som keramiker hos Arol i 1970. Han hadde en skade i ryggen etter en ulykke som satte en stopper for den slags arbeid, men fortsatte å jobbe med andre oppgaver.



Til brylluppet sitt i 1953 laget Onyx Hansen og Gunhild Marie et kjært servise i mange deler. Onyx formet og Gunhild dekorerte. Det er i lyseblått med dekor inspirert av Japan og stod framme i hjemmet deres i alle år. Nå er det sønnen Ivar Hansen som har arvet et kjært minne etter sine kreative foreldre. Foto: Marianne Andreassen.


Det blå serviset er signert Alsio, og det kan tenkes at det var planer om å etablere et eget firma da Hansen fikk forespørselen om å komme til Halden og jobbe hos Jule Keramikkverk. Det er ikke funnet noen registrerte spor etter et slikt firma.

Foto: Marianne Andreassen.





 

Onyx Hansen har eksperimentert med form og laget en spenstig klokke med tiger. Privat eie. Foto: Marianne Andreassen.


 

Onyx Hansen i arbeid med å dreie en serie vaser, mest sannsynlig er dette hos EmS i Sandnes. Beundringsverdig presisjonsarbeid ved dreieskiva med skyvelære som hjelpemiddel for å få vasene like i form og størrelse. Foto: Privat.


 

334 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page